Breedband groeit hard in Centraal- en Oost-Europa

De Centraal- en Oost-Europese markt voor breedband internet is in 2003 pijlsnel gegroeid. Dat zegt marktonderzoeker IDC .

IDC onderzocht de populariteit van breedband internet in elf Centraal- en Oost-Europese landen. Daaruit blijkt dat het aantal breedbandverbindingen in de regio vorig jaar meer dan verdubbeld is ten opzichte van het jaar daarvoor. Voor dit jaar voorspelt IDC bovendien een groei van nog eens ruim 75 procent. Daardoor zouden er in de regio tegen eind december 2004 meer dan 1,6 miljoen breedbandverbindingen zijn.

Breedband blijkt vooral aan te slaan in Polen en Hongarije, waar zowel het grootste aantal verbindingen als de hoogste inkomsten uit breedband werden opgetekend. Volgens IDC waren die twee landen in 2003 samen dan ook goed voor 69 procent van de DSL-verbindingen en ruim 44 procent van de kabelverbindingen in de hele regio.
De doorbraak van breedband is echter het grootst in de kleinere markten van Slovenië en Estland, waar het niveau van de internetpenetratie vergelijkbaar is met dat van West-Europa.

"Breedband begint in een aantal Centraal- en Oost-Europese landen 'dial-up' te vervangen als een manier om toegang te krijgen tot het internet", zegt IDC-analist Joshua Budd. "Intensieve dial-up-gebruikers maken de overstap naar snellere DSL- of kabelverbindingen nu deze diensten op grotere schaal beschikbaar worden in de regio."

Het aantal breedbandverbindingen mag dan wel snel stijgen, maar in een groot deel van de markt blijven de prijzen erg hoog, en dat zet toch een rem op de groei. De aanbieders staan dan ook steeds meer onder druk om hun prijzen te verlagen en meer bandbreedte ter beschikking te stellen.

door Bron: Computable, 68.344 keer gelezen