Beveiliging draadloos internet valt tegen

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Otto Schily vindt dat het bedrijfsleven niet overhaast mee moet doen aan de snel opkomende trend van draadloos internet.

De helft van de lokale contactpunten voor draadloos internet, ook wel hotspots genoemd, blijkt volgens hem in Duitsland onvoldoende beschermd tegen inbraken door hackers. "Deze hotspots worden goedkoop aangeboden, maar we moeten hierdoor niet over het hoofd zien dat de beveiliging van deze systemen ver achterligt bij de snelle expansie van de technologie", aldus de bewindsman dit weekeinde op de Cebit beurs.

Op de beurs staan de draadloze systemen volop in de belangstelling. Volgens Schily hebben specialisten voorspeld dat in 2006 alleen al in Europa circa 20 miljoen mensen gebruikmaken van publieke contactpunten voor draadloos internet. De minister hekelde de 'lichtzinnigheid', waarmee het bedrijfsleven meegaat met de trend, zo meldt de Financiële Telegraaf. Hij stelde dat aanbieders vaak niet de beveiligingsprogramma's van fabrikanten activeren en hotspots laten draaien "zonder welke bescherming dan ook". Hierdoor zouden hackers vrij spel krijgen om in te breken in computerbestanden.

Schily zegt ondanks zijn zorgen over de beveilinging van draadloos internet niet van plan te zijn de wetgeving aan te scherpen. "Het is geen misdaad om in te loggen op open systemen, tenminste als je er vervolgens niets mee doet." Het stelen en beschadigen van computerbestanden wordt volgens hem al strafbaar gesteld in bestaande wetgeving.

door Bron: Computable, 68.420 keer gelezen