België kiest massaal voor breedband

Uit een onderzoek van de Belgische vereniging van Internet Service Providers (Ispa), blijkt dat het aantal inbelverbindingen vorig jaar met een kwart is gedaald, terwijl de breedbandverbindingen met 46 procent zijn toegenomen.

Het totale aantal Belgische internetverbindingen is gestegen met 12 procent tot zo'n 1,9 miljoen aansluitingen. In de laatste drie maanden van vorig jaar zijn de inbelverbindingen gedaald met 7 procent, en is het aantal breedbandverbindingen gestegen met 10 procent. Het totale aantal internetverbindingen is in die periode gestegen met 4 procent.

ISPA baseert zich voor de cijfers van zijn driemaandelijkse onderzoek, dat nu al voor de 19de keer werd gevoerd, op het aantal internetverbindingen dat op 31 december werd geteld door achttien (Belgische) internetaanbieders. Enkele aanbieders, waaronder Versatel, hebben hun cijfers nog niet ter beschikking gesteld.

Volgens Ispa blijft de globale groei van het aantal residentiële internetverbindingen (in de huishoudens), met 3 procent in het laatste kwartaal en 9 procent op jaarbasis, eerder beperkt. De vereniging vindt dat de Belgische overheid dan ook de nodige initiatieven moet nemen om meer mensen op het internet te krijgen. Het probleem zit volgens Ispa bij de lage pc-penetratie in: slechts 1 op 2 Belgische gezinnen heeft een pc, terwijl bijvoorbeeld in Nederland, Scandinavië en Noord-Amerika meer dan 3 op 4 gezinnen een computer hebben.

Bij de bedrijven groeit het aantal internetverbindingen wel een stuk sneller: de groei van 27 procent in 2003 betekent dat er nu in totaal 326.000 bedrijfsverbindingen zijn, waaronder 292.000 breedbandverbindingen.

door Bron: Computable, 59.032 keer gelezen