Aanval UPC op glasvezel Almere

"Een film-DVD van zeven gigabyte downloaden in ongeveer een half uur", UPC maakt kabelinternetgebruikers lekker met een proef in Almere die vandaag van start gaat. Van vandaag tot en met begin december 2004 houdt UPC een test bij driehonderd huishoudens in Almere met internetsnelheden tot dertig megabit per seconde. Dat is 3,5 keer sneller dan de snelste ADSL-verbinding.

Vandaag beginnen de proeven met een symmetrische up- en downloadsnelheid van vier megabit-verbinding. Kort voor Sinterklaas schroeft UPC de downloadsnelheid op tot de dertig megabit-grens, maar verlaagt dan de upload - voor het verzenden van data - ineens naar een megabit.
UPC houdt zijn Almeerse proeven omdat "grote investeringen van gemeenten in nieuwe glasvezelnetwerken tot in de meterkast niet meer nodig zijn".

Begin 2005 begint de kabelprovider een proef met vijftig megabit-verbindingen in Amsterdam, een stad waar de gemeente ook overweegt een lokaal glasvezelnetwerk aan te leggen. UPC probeert met zijn proeven de ontluikende glasconcurrentie de wind uit de zeilen te nemen.

De voortuinen van bewoners van Almere zijn welkome proeftuinen voor breedbandleveranciers. Unet biedt glasvezelverbindingen bij huishoudens voor tachtig euro per maand voor een zogeheten triple play-pakket: tien megabit internet, digitale radio/televisie en telefonie.

Een van de nieuwere breedbanddiensten Unet heet Tresparc. Glasvezelklanten beschikken met Tresparc over een 'digitale kluis', een externe harde schijf van vijftien megabyte. De snelle Unet-abonnees kunnen MP3s, foto- en videobestanden, of Office-documenten wegschrijven naar een beveiligde server op afstand. Dit soort back up-diensten wint ook in het bedrijfsleven nog aan belangstelling en is een van de, volgens breedbandhandelaren, nieuwe diensten die met snel internet mogelijk worden.

door Bron: Planet, 93.450 keer gelezen