100 Mbit/s internet via de tv-kabel

De wethouder van economische zaken van de gemeente Westland opent aanstaande maandag een nieuw en supersnel datanetwerk in het centrum van Naaldwijk. Kabelexploitant CAI Westland (CAIW) maakt via het bestaande televisieaansluitpunt in de woning nu symmetrische transportsnelheden tot 100 Mbit/s mogelijk. Dit is ruim zes keer sneller dan het vorige record (16 Mbit/s), dat reeds in 2002 door CAIW in een deel van Maassluis werd gerealiseerd.

Het netwerk wordt in gebruik genomen in de winkel van Expert in winkelcentrum 'De Tuinen'.
Ter demonstratie van de hoge capaciteit van de aansluiting toont CAIW daar op een groot scherm televisieprogramma's die via het internet worden aangevoerd. Ook wordt getoond hoe snel grote bestanden met behulp van zo'n aansluiting zijn te downloaden. De hoge snelheid maakt het bijvoorbeeld mogelijk om via het internet HDTV te kijken (de bestaande DSL- en kabelmodems hebben niet voldoende snelheid voor deze zeer hoge beeldkwaliteit).

Gerrit Prins van Expert Naaldwijk, tevens voorzitter van de Westlandse Ondernemersfederatie WOF, vindt het verheugend, dat de supersnelle aansluiting via de bestaande coaxkabels van CAIW kon worden gemaakt. "Natuurlijk kan CAIW ook via hun glasvezelnetwerk zo'n aansluiting verzorgen, maar dan zou er in ons winkelgebied moeten worden gegraven en dat hebben we wegens de overlast voor onze klanten liever niet".

Aart Verbree, directeur van CAIW, merkt daarbij op, dat de mogelijkheden en capaciteit van het bestaande coaxiale kabelnet nog lang niet zijn uitgeput en dat bij de keuze van technologie altijd het doel en niet het middel voorop moet staan. Overigens zal Internetprovider Kabelfoon, een dochteronderneming van CAIW, het datanetwerk als eerste gebruiker gaan benutten voor het aansluiten van zogenaamde WiFi-hotspots. Daarmee kunnen in het centrum van Naaldwijk ook mobiele internetverbindingen met snelheden tot 54 Mbit/s worden opgebouwd.

De wethouder Henk den Boer benadrukt het belang van een goede elektronische infrastructuur voor de verdere economische ontwikkeling van het belangrijkste aaneengesloten tuinbouwgebied ter wereld. "In de wereld van ICT wordt het gebied buiten de grote steden nog te vaak gezien als een witte vlek. Ik ben er trots op, dat wij met CAIW hier in het Westland zaken in gang zetten waarover in naburige steden vooralsnog slechts wordt gepraat. Wellicht moet men zich ook daar wat meer richten op wat met de huidige infrastructuur al kan, in plaats van te blijven dromen over toekomstige mogelijkheden."

door Bron: Kabelfoon, 63.746 keer gelezen