Glasvezelnetwerk GiessenlandenNet nu van KPN

Glasvezelnetwerk GiessenlandenNet nu van KPN

KPN heeft deze week het glasvezelnetwerk van GiessenlandenNet overgenomen. Het betreft een overname van 100% van de aandelen, waarmee het regionale glasvezelnetwerk dus volledig in handen van KPN gekomen is. KPN was via dochteronderneming Solcon al actief in die regio en daarom is de overname van GiessenlandenNet volgens beide partijen een logische volgende stap.

Het glasvezelnetwerk van GiessenlandenNet werd, na een vraagbundelingsperiode van net geen jaar, tussen 2016 en 2017 aangelegd. Het bereikt 6.500 adressen binnen de gemeente Molenlanden, en dan met name de kernen in het buitengebied; Giessenburg, Giessen-Oudekerk, Schelluinen, Hoogblokland, Hoornaar, Noordeloos en Arkel.

Volgens Kid Schuijt van de Stichting GiessenlandenNet is dit daarmee een uniek glasvezelnetwerk. "Het unieke aan dit glasvezelnetwerk is dat het ook in de buitengebieden is aangelegd. Dankzij het solidariteitsprincipe, waarbij we een beroep hebben gedaan op alle inwoners om mee te doen - ook als men op dat moment nog over goed internet beschikt via de koperen kabel - kon de stichting in samenwerking met investeerders het glasvezelnetwerk in heel de gemeente realiseren."

Algehele verglazing Molenlanden?
Behalve dat KPN via dochteronderneming Solcon al enkele jaren op het netwerk van GiessenlandenNet actief is, had de provider ook al twee eigen glasvezelnetwerken in de gemeente Molenlanden, te weten in Liesveld en Nieuw-Lekkerland. De overname van deze week maakt voor KPN de weg vrij om de hele gemeente Molenlanden te gaan verglazen. "KPN is via zijn dochter Solcon al vele jaren actief op dit netwerk. Voor beide partijen is het een logisch moment om de samenwerking tussen KPN en Stichting GiessenlandenNet naar een volgende fase te brengen", aldus Joost Steltenpoort van KPN.

Wat KPN voor GiessenlandenNet betaald heeft is niet bekendgemaakt. Wel benadrukken beide partijen dat het huidige glasvezelnetwerk een open netwerk is - toegankelijk voor andere aanbieders van internet en tv-diensten - en dat dit ook in de toekomst zo zal blijven. Klanten die in deze regio een glasvezel abonnement van een andere provider hebben hoeven zich dus geen zorgen te maken dat dit gaat veranderen.

Glaszvezel heeft weer prioriteit bij KPN
Voor KPN is het de eerste overname van een glasvezelnetwerk sinds 2017, toen de telco besloot om de glasvezelplannen op een zijspoor te zetten. Een besluit dat een jaar later door de kersverse, en inmiddels alweer opgestapte, CEO Maximo Ibarra, snel teruggedraaid werd.

Inmiddels benadrukt KPN met enige regelmaat dat de provider haar glasvezelnetwerk voor het eind van 2021 met 1 miljoen aansluitingen uit wil breiden. Dat doet KPN niet alleen door het zelf aanleggen van nieuwe glasvezelnetwerken, maar ook met behulp van overnames zoals die van GiessenlandenNet.