Breedbandinternet op het platteland, wat zijn de opties?

Breedbandinternet op het platteland, wat zijn de opties?

Eind januari werd bekend dat Alphabet, het moederbedrijf van Google, gestopt is met Project Loon. Dat was een initiatief waarbij breedbandinternet in afgelegen gebieden gerealiseerd zou worden met behulp van duizenden luchtballonnen. Welke alternatieven zijn er en wat zijn de opties op het Nederlandse platteland?

Het probleem waar internet- en mobiele providers regelmatig tegenaan lopen is de vraag of hun dienstverlening in dunbevolkte gebieden rendabel te krijgen is. Op het platteland zijn de afstanden die overbrugd moeten worden bij het aanleggen van kabel of glasvezel vaak groot. Daarbij komt dat het aantal potentiële abonnees per vierkante kilometer te gering is om de benodigde investeringen terug te kunnen verdienen. Omdat de providers daar dus geen geld aan kunnen verdienen, blijven deze gebieden verstoken van breedband internetverbindingen.

Exit Project Loon
De bedoeling van Project Loon was dat boven afgelegen gebieden over de hele wereld duizenden ballonnen 'opgelaten' zouden worden. Met die ballonnen, die relatief stationair in de stratosfeer bleven zweven, konden die afgelegen gebieden van breedbandinternet worden voorzien. De ballonnen werden uitgerust met, door zonne-energie gevoede, 4G zend- en ontvangstapparatuur die vanuit een grondstation bestuurd werden. Door de zweefhoogte van de ballonnen te veranderen moest een continu bereik gegarandeerd worden in het afgelegen gebied dat bediend werd.

Dat was althans het idee, want de ballonnen van het project zijn nog voordat ze zijn opgelaten al leeggelopen. De stekker is er uit. Google had bij de start van Project Loon nochtans berekend dat aan het ballonnenproject een rendabel businessmodel gekoppeld kon worden. Elke Loon ballon zou enkele duizenden gebruikers in een straal van 80 kilometer van breedbandinternet kunnen voorzien. Met een abonnement van 5,00 dollar per maand zou Project Loon, mits wereldwijd uitgerold, miljarden omzet kunnen behalen. Nogmaals, zou, want Google gelooft er dus niet meer in.

Wereldwijde breedband alternatieven
Alternatieven voor het leveren van breedbandinternet in afgelegen gebieden, zoals het nu ter ziele gegane Project Loon, zijn wereldwijde oplossingen. Bedoeld voor het internet dekking in gebieden zoals de Sahara, de binnenlanden van Rusland, China en de Australische Outback. Deze alternatieven gaan uit van wereldwijde dekking en de investeringen die ermee gemoeid zijn, kunnen dan ook alleen terugverdiend worden als de klantenbase uit miljoenen potentiële afnemers bestaat.

Dat geldt ook voor Starlink. Dit is een initiatief van Elon Musk's SpaceX en nog springlevend. Starlink wordt een wereldwijd mobiel netwerk van ruim 11.000 satellieten die in een baan rond de aarde gebracht worden. De afgelopen twee jaar zijn daarvan al enkele honderden gelanceerd door SpaceX.

Het Nederlandse platteland
Nu hebben wij als klein land het voordeel dat de afstanden, ook op het platteland, redelijk behapbaar zijn. De uitdaging voor het leveren van breedbandinternet op de Veluwe, in Noordoost Groningen of de Waddeneilanden is voor de Nederlandse providers daarom dan ook een stuk kleiner. Dat neemt niet weg dat het aanleggen van glasvezel of kabel naar afgelegen dorpen en woningen ook bij ons vaak niet rendabel is.

Het bedenken, financieren en uitvoeren van winstgevende oplossingen om breedbandinternet te kunnen aanleggen en leveren in die afgelegen gebieden is een uitdaging die providers al jaren bezig houdt. Zowel wereldwijd als op lokaal niveau.

Nederlandse breedband alternatieven
Voor het platteland van Nederland zijn dergelijke alternatieven met een wereldwijde dekking geen serieuze oplossing. In ons land heeft 96 procent van alle huishoudens al toegang tot een internetverbinding met een download snelheid van minimaal 100 Mb. Het aantal adressen in afgelegen gebieden die nog geen toegang hebben tot breedband internet is dus beperkt, ongeveer 320.000 adressen.

Dat gaan de Nederlandse providers niet oplossen met luchtballonnen of satellieten. KPN en T-Mobile hebben gekozen voor mobiele breedband oplossingen. Daarbij wordt de breedband internetverbinding gerealiseerd via het mobiele 4G netwerk van de provider. KPN heeft hiervoor het 'Sneller Internet Buitengebied' abonnement. Klanten die een trage vaste internetverbinding hebben krijgen daarmee een maximaal 50 Mb hogere downloadsnelheid via het bestaande mobiele 4G netwerk. Ter vergelijk, de downloadsnelheid van een oplossing als Project Loon zou maximaal 10 Mb bedragen.

KPN Sneller Internet Buitengebied is beschikbaar voor iedereen die in een gebied woont waar voldoende 4G capaciteit en binnenhuisdekking is. Voorwaarde is wel dat de vaste internetverbinding van het KPN-netwerk de komende zes maanden niet meer dan 30 Mbps downloadsnelheid kan bieden. Het Sneller Internet Buitengebied wordt in combinatie met een vast internetabonnement van KPN afgesloten, maar er worden geen extra kosten voor in rekening gebracht.

4G voor Thuis is de mobiele breedband oplossing van T-Mobile die in drie varianten leverbaar is. Die abonnementen kunnen los van andere T-Mobile abonnementen afgesloten worden.
Het meest voordelige abonnement bij T-Mobile is 4G voor Thuis Sim Only voor 35,00 euro per maand bij een 2-jarig contract. De klant moet dan wel zelf over een 4G-router beschikken, of deze aanschaffen. Het standaard abonnement wordt geleverd inclusief binnenrouter en kost, ook met een 2-jarig contract, 41,00 euro per maand. Beide abonnementen beschikken over een maximale down- en uploadsnelheid van respectievelijk 30 Mb en 5 Mb. Voor 4,00 per maand extra is met 4G voor Thuis Extra Snel een maximale downloadsnelheid van 100 Mb mogelijk.

door 4.472 keer gelezen