3,5 miljoen huishoudens hebben toegang tot glasvezel

3,5 miljoen huishoudens hebben toegang tot glasvezel

In Nederland zijn diverse providers, waaronder KPN, DELTA Fiber en T-Mobile, volop bezig met het aanleggen van glasvezelnetwerken. Medio 2019 telde ons land 3 miljoen huishoudens met een glasvezelaansluiting. De afgelopen zes maanden is het aantal nieuwe aansluitingen versneld gegroeid waardoor de teller dit kwartaal de 3,5 miljoen gepasseerd heeft.

Op dit moment worden in Nederland elke maand 30.000 tot 50.000 nieuwe huishoudens van een glasvezelaansluiting voorzien. Het leeuwendeel van die nieuwe aansluitingen worden gerealiseerd door de twee marktleiders in deze sector; KPN en DELTA Fiber. Maar ook de 'kleinere' spelers, T-Mobile en E-Fiber hebben hun glasvezelactiviteiten geïntensiveerd.

Grote verschillen per provincie
Waar het nog wel aan schort is de dekking van glasvezelnetwerken in de verschillende provincies, zo blijkt uit de FTTH Monitor van Telecompaper. In Flevoland is op dit moment al 97 procent van alle huishoudens op glasvezel aangesloten. In Zeeland ligt dat percentage echter pas op 7 procent, terwijl beide provincies ongeveer evenveel, 175.000, huishoudens tellen.

Die grote verschillen zijn historisch ontstaan. Flevoland heeft het 'geluk' gehad dat Reggefiber (nu KPN) daar jaren geleden in grote en kleine steden al glasvezel uitgerold heeft. Inmiddels zorgt KPN in Flevoland voor de verglazing van nieuwbouw en is GlasDraad gestart met het aanleggen van glasvezel in het complete buitengebied van de provincie. In Zeeland is pas vorig jaar gestart met de aanleg van glasvezel. Op dit moment is DELTA Fiber bezig met de verglazing van haar coaxnetwerk en gaat KPN een aantal Zeeuwse steden van glasvezel voorzien.

Op dit moment is dit de status van de verglazing per provincie:

Flevoland97%
Overijssel80%
Gelderland68%
Drenthe66%
Utrecht52%
Noord-Brabant51%
Friesland40%
Limburg32%
Zuid-Holland30%
Noord-Holland28%
Groningen18%
Zeeland7%

Concurrentiestrijd
Die voortvarende strategie leidt in sommige gevallen ook tot een hevige concurrentiestrijd. Zoals op dit moment in het Haagse Regentessekwartier. Daar ruziën T-Mobile en KPN om de aanleg van het glasvezelnetwerk en is de kans groot dat in die wijk straks twee glasvezelnetwerken liggen.

De politiek, bij monde van staatssecretaris Mona Keijzer, heeft de providers al meerdere keren aangespoord om eerst heel Nederland te 'verglazen' voordat ze elkaar in een bepaalde regio of stad gaan beconcurreren door de aanleg van meerdere glasvezelnetwerken 'boven op elkaar'. Glasvezeldekking is belangrijker dan de keuze voor meerdere providers. Dat laatste kan geregeld worden met zogenoemde wholesale toegang, waarbij de eigenaar van het glasvezelnetwerk verplicht wordt om concurrenten, tegen marktconforme tarieven, toegang te geven tot het glasvezelnetwerk voor het aanbieden van hun diensten.

door 2.617 keer gelezen