Bij digitale televisie worden een aantal verschillende technieken gebruikt om het televisiesignaal digitaal naar de ontvanger/decoder te zenden. Dit zorgt voor een betere beeld- en geluidskwaliteit en er kunnen veel meer TV- en radio-zenders vanuit de hele wereld aangeboden worden.

Ook kunt u bij digitale televisie gebruik maken van een handige electronische programma gids (EPG) die u -net als bij teletext- tijdens de uitzending kunt oproepen. Een andere handige extra van digitale televisie is Video on Demand (VoD). Deze service werkt als een virtuele videotheek. Vaak zijn documentaires gratis te bekijken, voor films worden vaak extra kosten in rekening gebracht.

Voor digitale televisie heeft u een speciale decoder nodig. Deze beschikken veelal over een ingebouwde harde schijf (harddisk-recorder / DVR) die u als videorecorder kunt gebruiken en waarbij u zelfs tijdens de live-uitzending een stukje kunt pauzeren of terugspoelen.
Via de postcodecheck kunt u zien wat het beste digitale televisie abonnement is op uw adres en wat de exacte specificaties van de abonnementen zijn.