In de handleiding van uw draadloos modem of router kunt u lezen over welke veiligheidsmaatregelen uw modem beschikt. Het beveiligen van uw draadloos modem of router is belangrijk aangezien anders onbevoegde personen gebruik kunnen maken van uw internetverbinding en netwerk.

Wachtwoord
Een draadloos modem of router kunt u vaak beheren via een internetbrowser. Stel meteen een ander wachtwoord in als u nog kunt inloggen zonder wachtwoord of met het standaardwachtwoord. Verander regelmatig het wachtwoord.

MAC-adressen filteren
Iedere draadloze ontvanger heeft een uniek MAC-adres waaraan het draadloos modem of router het apparaat kan herkennen. U kunt instellen welke MAC-adressen toegang mogen krijgen. Hiermee zorgt u ervoor dat alleen de computers in uw eigen netwerk toegang hebben. Als u dit niet instelt, kan in principe iedereen toegang krijgen tot uw netwerk en internetverbinding.

Encryptie
Encryptie is een methode om de gegevens te coderen die u via uw draadloze verbinding verstuurt. Als deze gegevens niet gecodeerd zijn, is het mogelijk voor andere personen om de verstuurde informatie te onderscheppen. De meeste draadloze modems of routers zijn standaard uitgerust met zogenaamde WEP-beveiliging en tegenwoordig ook vaak met WPA(2)-encryptie. Zet zo mogelijk WPA(2) aan; kies anders WEP-128 bit of WEP-64 bit.
De wijze van instellen verschilt per router. Hiervoor verwijzen wij u naar de leverancier van het desbetreffende modem. Lees altijd eerst goed de handleiding voordat u instellingen wijzigt.