Multikabel test draadloos internet voor buitengebieden

Multikabel gaat draadloos breedband internet aanbieden voor iedereen zonder kabel- of ADSL-aansluiting. Klanten krijgen een schotelantenne zo groot als een CD-doosje aan de gevel waarmee zij het wereldwijde web uit de lucht kunnen plukken.

Het draadloze internet komt voor zowel zakelijke als particuliere klanten beschikbaar. Waar de eerste internetters zullen worden aangesloten staat nog niet vast. Multikabel heeft drie plaatsen op de nominatie staan: 't Zand, Hippolytushoef en Haringhuizen. In één daarvan moet de eerste klant in april kunnen inloggen via de antenne.
De keuze hangt van een aantal factoren af. Multikabel moet het eens kunnen worden met de betreffende gemeente. Er moet een plekje gevonden worden voor de zender en er moet gekeken worden hoe de ontvangstverwachtingen voor de betreffende locaties zijn. Daarvoor maakt het bedrijf Nozema een computerberekening.

Snelheid
De kosten van een abonnement zullen volgens Multikabel vergelijkbaar zijn met die van een abonnement voor kabelinternet. De tarieven liggen ergens tussen de 30 en 75 euro per maand, waarbij het hoogste bedrag de zakelijke markt betreft. De snelheid van het draadloze netwerk zal net zo hoog liggen als via de kabel, zo belooft de internetaanbieder.

Als het draadloos internetten aanslaat, aldus marketing manager Nico Rijkhoff van Multikabel, is het de bedoeling om het netwerk nog dit jaar beschikbaar te hebben voor alle 'witte plekken' in de Noordkop. Voor het project heeft Multikabel subsidie gekregen van het projectbureau Kop & Munt, het regionaal economisch stimuleringsprogramma voor de Kop van Noord-Holland.

Volgens Rijkhoff en Vriend is het draadloos internetten absoluut veilig. "Wij hebben gekozen voor een techniek waarbij ontvanger en zender een unieke combinatie aangaan. Anderen kunnen dus niet zo maar inloggen op jouw aansluiting."
Ook bezorgdheid over storingen wuiven beide managers weg. "We maken inderdaad gebruik van een vrije frequentie, waar ook magnetrons en babyfoons op werken, maar daarbinnen heb je ook kanalen. En door slim te spelen met die kanalen is er geen storing door andere apparatuur."

door Bron: NHD, 45.308 keer gelezen